This is some text inside of a div block.
April 7, 2022

Verschil tussen bemiddelaar en intermediair


Eigenlijk is het antwoord op de vraag simpel. Een intermediair ís namelijk een bemiddelaar. Ook wel een tussenpersoon genoemd. De letterlijke vertaling van Intermediair is 'in het midden' en de intermediair staat dus tussen twee partijen. In het geval van ZZP bemiddeling staat een intermediair dus tussen de opdrachtgever en de ZZP’er.

De taak van een intermediair is hierbij om te bemiddelen tussen de zelfstandig professional en de opdrachtgever. Over het algemeen zal de intermediair altijd de belangen dienen van diegene die hem betaald. Een goede intermediair heeft een transparant verdienmodel en levert zelf een toegevoegde waarde.

Wat is het verschil met een broker?

Van oorsprong is het verschil met een broker duidelijker vast te stellen. Vroeger (denk aan ongeveer 10 jaar geleden) bestond het werk van een broker met name uit het contractmanagement en compliance. Hierin heeft echter een verschuiving plaatsgevonden en de hedendaagse brokers bekommeren zich meer en meer ook over werving en selectie van de meest geschikte kandidaat. Het verschil met een intermediair is dat een broker ook voor kandidaten die de opdrachtgever zelf heeft gevonden het contractproces in gang zal zetten. Hierbij hoeft hij dus niet per se altijd het werving en selectie onderdeel op zich te nemen.

Wat is de meerwaarde van zzp-bemiddeling?

In Nederland werken 1,1 miljoen mensen als zzp’er. Deze mensen zijn specialisten op hun eigen vakgebied. Maar de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap brengt vaak meer met zich mee dan alleen het werken in je eigen vakgebied. De ZZP’er maakt de keuze voor meer vrijheid en onafhankelijkheid. Maar als specialist hoef je niet overal goed in te zijn. Zaken die bij het zelfstandig ondernemerschap komen kijken zoals boekhouding, afsluiten van verzekeringen en acquisitie kunnen zaken zijn waar een ZZP’er helemaal niet zo goed in is. Hierbij kunnen ze gelukkig tal van experts inschakelen om dit gemakkelijker te maken. Voor boekhouding kan een ZZP’er zich richten tot een boekhouder. Een verzekeringsexpert kan helpen met de verzekeringen. En op diezelfde manier kan een ZZP’er zich ook richten tot een ZZP bemiddelaar om hem te helpen met acquisitie.  

Welke term kies ik als ik wil starten in ZZP bemiddeling?

Wil je zelf starten als ZZP bemiddelaar dan kun je met bovenstaande informatie kiezen wat het meeste op jou van toepassing is. Zit jouw expertise in werving en selectie van de juiste kandidaten en het bij elkaar brengen van ZZP’er en opdrachtgever? Dan kun je het beste als ZZP bemiddelaar of intermediair door het leven gaan. Denk je dat jouw kracht meer zit in contractmanagement en wet en regelgeving? Dan kies je voor de optie broker. Gelukkig mag je dit allemaal zelf bepalen. Bepaal jouw meerwaarde voor de opdrachtgever en de ZZP’er en draag dit ten alle tijden uit.

Wil je zelf als intermediair, bemiddelaar of broker aan de slag gaan? Hou er dan wel rekening mee dat je werkt volgens de wet DBA. Lees onze blog 5 valkuilen van de wet DBA voor bemiddelaars om ervoor te zorgen dat je zelf niet in de valkuilen valt!

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Jody van den Hoven
Marketing- & Communicatiemedewerker
Download gratis »
Profiteer direct van alle kennis

Wil je ook zorgeloos bemiddelen?

Laat je gegevens achter en ik bel je terug.

Tessa
Servicemanager

Deel dit bericht op: